navigatie
Verslag 14 september 2002 Zeeslag Paint Game in de Baarsjes

Zeeslag Paint Game in de Baarsjes

Op zaterdag 14 september 2002 vindt het interactieve kunstproject De Zeeslag Paint Game plaats in stadsdeel de Baarsjes te Amsterdam.

Buurtbewoners en toevallige passanten worden actief betrokken bij het maken van een schilderij dat het boegbeeld wordt van de Baarsjes. Het is een schilderreis waarin de geschiedenis van de straatnamen van de Baarsjes tot leven komt en waarbij het alledaagse in de buurt vereeuwigd wordt door het maken van een gezamenlijk schilderij.

De Zeeslag Paint Game bestaat uit een schildersmobiel (auto met schildersdoeken) dat door de buurt rijdt en verschillende pleinen aandoet. De voortgang van het schilderen wordt bepaald door speelkaarten en het kompas. Deze spelelementen dienen als navigatie voor het schilderproces.
De onderwerpen die geschilderd gaan worden gaan o.a. over de geschiedenis van de zeevaarders waarnaar de straatnamen zijn vernoemd in de Baarsjes maar ook over het heden.
Deelnemers en toeschouwers van de Zeeslag Paint Game maken kennis met de gezichten van het verleden achter de straatnamen van de Baarsjes. Het is ook een kennismaking met het heden en verleden van de Baarsjes wat door samenwerking en interactie herenigd wordt in het maken van een gezamenlijk schilderij.

Op zaterdag 14 september 2002 worden de volgende pleinen bezocht:

12.00 - 13.00 Reinier Claessenplein
13.30 - 14.30 Kortenaerplein
14.35 - 14.45 Aya Sofia
15.30 - 16.30 Pieter van der Doesplein
17.00 - 19.30 Mercatorplein






Admiraal Michiel de Ruyter

Verslag 14 september 2002
Zeeslag Paint Game in de Baarsjes

Dezelfde dag vroeg vertrokken: zeevaartrider Bas Kinsbergen alias de buschauffeur was op tijd gearriveerd en samen met Sander Collewijn vertrokken we nar de plaats waar het schildersmobiel stond: een lokatie aan de Haarlemmerweg.

Eenmaal daar aangekomen stond alles gereed: schilderspullen ingeladen, de doeken opgespannen, we waren ruimschoots op tijd voor het eerste plein het Reinier Claesseplein waar de Zeeslag Gaint Game crew ons op stond te wachten: de funky knalrode volgauto met de zeevaartriders Richard van Kortenhoven en Monique Weijers ( Beeldend Kunstenaar, fotograaf), Beeldend Kunstenaars Sabine Spaanderman Leonie Mijnlieff Marco Rump (ook fotograaf) en de Pleinadmiraal Sophia van der Pol met twee helpers: Roelof Wijnand en Welmoed Visser. Ook de mensen van de beveiliging waren gearriveerd: Steve met de jongens van de Zuidpool.

De schildersbus was helemaal startklaar voor vertrek: er moest nog even getankt worden en verder was het hele scenario was tot in details geregeld.

Bij het tankstation gooide een servicemedewerker per ongeluk de verkeerde benzine in de auto: een kleine ramp want deANWB moest erbij te pas komen om de leidingen schoon te maken en de verkeerde benzine eruit te pompen. Dit euvel nam een dik uur in beslag. Overmacht: we konden niet zo snel een andere bus regelen want de schilderdoeken waren helemaal op maat gemaakt voor de bus. Uiteindelijk werd er snel gehandeld door de man van de ANWB en de eigenaar van het benzinestation en we konden verder rijden.

Om 12.45, drie kwartier te laat arriveerden we met de bus op het Reinier Claessenplein: om het draaiboek te laten kloppen besloten we het Reinier Claessenplein over te slaan en gelijk naar het volgende plein te rijden: het Kortenaerplein.

Tot spijt van een aantal mensen die aan het Reinier Claessenplein woonden en heel graag wilden gaan schilderen op het Reinier Claessenplein omdat er eindelijk iets gebeurde op hun plein.

De hele stoet inclusief de Pleinadmiraal van het Reinier Claessenplein ging naar het Kortenaerplein.

Het was een Felliniaanse optocht: de crew en direct betrokkenen liepen in speciaal ontworpen Zeeslag Paint Game T-shirts en zelfontworpen Admiraals hoeden en uit de schildersbus schalde zeemansmuziek.

Hiermee werd de geschiedenis van de zeevaarders uitgedrukt, een onderwerp dat ook terug komt in de speelkaarten van de Zeeslag Paint Game.

Op het Kortenaerplein stonden de Pleinadmiralen Lydie Beemster en Jan van Erven het schildersmobiel op te wachten: Lydie had het plein aangekleed met spandoeken en mensgrote zeemanspoppen hingen in lantaarnpalen.

De Pleinadmiralen van elk plein zijn uitgekozen en beëdigd als Pleinadmiraal van een van de vijf te bezoeken pleinen: ze wonen in de buurt van de pleinen, en ze hebben op elk op hun eigen plein een coördinerende functie en ze zijn daar goed in. Op deze dag waren ze te herkennen aan de grote admiraalshoeden.

Mensen met kinderen stonden op het Kortenaerplein te wachten om te kunnen schilderen. De deelnemers van de Zeeslag Paint Game kregen een plastic schort om, de speelkaarten werden getrokken en met een slinger aan het kompas kon er geschilderd worden. Door de spelopdrachten liep alles als vanzelfsprekend, mensen wisten wat ze moesten doen en er werd druk geschilderd. De teleurstelling was groot toen het uur om was en de Zeeslag Paint Game stoet naar het volgende plein ging: het plein voor de Aya Sofia aan de Baarsjesweg. Het schildersdoek werd op de bus gehesen en de stoet ging weer verder.

De Pleinadmiralen Lydie en Sophia (pleinadmiraal van het eerste plein) waren heel enthousiast en besloten mee te gaan naar het volgende plein: daar aangekomen was het rustig vergeleken met het vorige plein: water om mee te schilderen kon gehaald worden in de moskee. Toen het schilderdoek eenmaal op de grond lag namen de mensen die op het plein afwachtend toekeken een actieve houding aan.

Turkse mannen in pak, jongens in trainingspakken kregen een plastic schort aan begonnen te schilderen. De sfeer was goed. Iedereen was enthousiast en mensen schaarden om het doek.

Door het succes bleven we iets langer dan gepland en vervolgens ging de hele stoet naar het Pieter van der Doesplein: Daar trad de Japanse band Go Tao op met akoestische muziek, de Pleinadmiraal Vincent Pappot was ook gearriveerd

Aanvankelijk oogde het plein wat rustig, een aantal kinderen stonden ongeduldig te wachten totdat ze konden beginnen met schilderen. Toen alles klaar lag en de Japanse band begon te spelen werd het al snel druk op het doorgaans rustige plein. Op dat moment brak de zon door, de hele dag was het bewolkt maar droog.

Stephanie Stoop was in een oud Zeevaarderskostuum gearriveerd en Walter Russ (visual artist), bewoner van het Pieter van der Doesplein begon met filmen.

Om 16.30 vertrok iedereen op de fiets, lopend, met de schildersbus en de rode volgauto naar het laatste plein: het Mercatorplein. De twee doeken waren inmiddels volgeschilderd en er werd besloten een extra doek bij te halen voor het Mercatorplein. De doeken hadden een afmeting van 180x2.80.

Daar wachtten de Pleinadmiralen Joy Power en Benito Brandon: er werd een groot oranje zeil van 6x8 meter op de grond gelegd en de drie grote doeken lagen op de grond zodat iedereen er goed bij kon.

Kinderen van diverse scholen stonden ongeduldig te wachten om te beginnen met schilderen. Via een introductieronde werd iedereen aan elkaar voorgesteld en mensen begonnen enthousiast te schilderen. Jong. Oud, honden liepen om het doek heen, mensen moesten in de rij gaan staan om te kunnen schilderen. Kinderen van Turkse, Nederlandse en Marokkaanse afkomst, een man uit Swahili, een meisje met hond, iedereen schilderde gezamenlijk aan het schildersdoek. De speelkaarten werden gewaardeerd, er was iemand die een kaart wilde hebben omdat er een gedicht van Mercator op stond. Kinderen konden feilloos aanwijzen waar ze woonden op een oude stadskaart die dateerde in het begin van deze eeuw. Mensen herkenden de bewoners van nu die afgebeeld stonden op de speelkaarten.

Rond 18.00 uur arriveerde de West-Afrikaanse band en de deelnemers van de Zeeslag Paint Game werden door de Jembee muziek opgezweept. Om 19.15 legde beeldend kunstenaar Lucienne Kleverlaan de laatste hand aan het schilderij. Om 20.30 was het afgelopen en vanuit het niets kwam er een klein jongetje in een driedelig pak helpen met opruimen. Alsof het zo hoorde.

Het eindresultaat van de Zeeslag Paint Game is te bezichtigen in de Edelsmidschool (postjesweg no1.) op zaterdag 5 en zondag 6 oktober tijdens de open atelierdagen in de Baarsjes. De gemaakte foto’s, de speelkaarten met onderwerpen uit de geschiedenis van de zeevaarders en met de bewoners van nu zijn te zien op 6 en 7 oktober in lokaal 33 van de Edelsmidschool.Tijden: 12.00 tot 18.00

Voor de laatste informatie: zie button nieuws op deze site/ het visueel verslag zie de button foto’s op deze site. Voor het bezichtigen van de werken buiten de bovengenoemde tijden en data om kunt u bellen voor het maken van een afspraak: 06-15497759.